Poštovani Učenici!

Az emberi jogok világnapját már több mint hét évtizede december 10-én ünnepeljük. Ezt a napot az ENSZ hivatalos közgyűlésén 1950-ben nevezték ki „Az emberi jogok nemzetközi napjává”, felhívva ezzel a figyelmet az előtte két évvel meghozott emberi jogok egyetemes nyilatkozatára.

Az említett nyilatkozat az emberiség történelmében először fogalmazza meg az alapértelmezett emberi jogokat, melyek alapvető jogok és a világ minden emberére vonatkoznak, nemtől, fajtól, vallástól, állampolgárságtól és hovatartozástól függetlenül.

„Minden emberi lény szabadnak és egyenlőnek születik, méltósággal és egyenlő jogokkal!”

A Szerb Köztársaság az emberi jogokat az alkotmány által biztosítja, a nemzetközi jog általános szabályai alapján. Szerbia nagy hangsúlyt fektet a gyermekek ingyenes oktatására, hogy minden gyermek egyenlő jogokkal rendelkezzen és részesüljön az alapvető oktatásban. Minden ország köteles példaértékű oktatási bánásmódban részesíteni a gyerekeket, ezáltal csökkenteni az írástudatlanok számát.

Többek között ezen okok miatt emlékezünk meg az emberi jogok nemzetközi napjáról, valamint a gyermekjogi egyezményről, mely alapját több külföldi jog képezi.

A következő linken bővebb betekintést nyerhetnek a fiatalok jogaiba:

Za niže razrede:

Za više razrede: 

Категорије: Информације

Copyright© 2019 ОШ "Јован Јовановић Змај", Кањижа | Redesigned by Igor
sr_RSСрпски језик