top
logo

Válasszon nyelvet

Login Form

 

 
 

 

 

A tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért

Az ökológia projektről

 

 

TÁMOGATÓINK

mnt-logomk-logo

 

Hétköznapi hőseink

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által meghirdetett „Hétkönapi Hőseink” c. pályázatára két magyarkanizsai diák jelentkezett igényes munkájával, amelyet az alábbiakban közlünk.

 

Rózsa Márton 7. osztályos tanuló hétköznapi hőse: Rózsa Ferenc - felkészítő tanár: Kávai Szabolcs

Apró Bálint 7. osztályos tanuló hétköznapi hőse: Megyesi István - felkészítő tanár: Kávai Szabolcs

 

Történelemtanárként már öt éve készíttetek a 7. és 8. osztályos tanulókkal családfát. A legjobb munkákat egy iskolai megmérettetésen szokták bemutatni a gyerekek. A Hétköznapi hőseink c. pályázat kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a fiatalok szélesebb körben is bemutassák munkájuk eredményét. Több szempontból is a gyerekek számára hasznos a saját családfájuk kutatása. Egyrészt így kiválóan lehet fejleszteni a kutatómunka különféle módozatait, másrészt megismerik elődeiket, ami biztos alapokra helyezheti a jövőbe vetett hitüket, valamint össze tudják hasonlítani jelenkorunkat a múlt eseményeivel. Mégis e munkamódszer legnagyobb értékének azt tekintem, hogy a gyerekek, azaz az unoka, valamint az idős korosztály, azaz a nagyszülők közötti kapcsolat elmélyül, közvetlenebbé formálódik. A kutatást végző hetedikes tanulók saját bevallásuk szerint elcsodálkoztak, hogy a felmenőik milyen kalandos életutat jártak be, gyakran voltak életveszélyben, és nagyon nehéz körülmények között nevelték fel nagyszámú gyerekeiket. Ezek alapján a családfakutatás legfőbb hozadéka az, hogy a ma élő fiatalok méltán lehetnek büszkék az elődökre, és ez a jövőre vonatkozóan önbizalmat adhat számukra.

A kutatás témája meghatározta, hogy elsősorban az „oralhistory” módszerét alkalmaztuk. Tehát a kutató diák felkereste nagyszüleit, és az ő szóbeli emlékeik alapozták meg a munkát. A nagyszülő elmesélte az ő nagyapja történetét, így közvetett kapcsolat alakult ki a fiatal és az általa soha nem ismert ükszülő között. A szóbeli források mellett természetesen megjelennek a tárgyi és az írásos emlékek is. Az átfogó történelmi ismeretek, valamint a tárgyilagos kutatómunka érdekében a gyerekek használták az oda illő szakirodalmat is, elsősorban helytörténeti munkákat.

A munka során figyelmet fordítottunk arra is, hogy a „hétköznapi hős” története szorosan összhangban legyen a település, azaz Magyarkanizsa, az ország és a világ legfontosabb történelmi eseményeivel. A kutatómunka óriási értéke, hogy a családon keresztül a fiatal betekintést nyer a helytörténet rejtelmeibe, ami révén erősödik benne a lokálpatriotizmus és a szülőföld szeretete.

A szóbeli bemutató megmérettetésen a gyerekek az általuk készített plakátot is használják, amely a közönség számára könnyebbé teszi a kutatás eredményeinek megértését, követését.

 

Kávai Szabolcs – felkészítő tanár

Magyarkanizsa, 2017


bottom

Powered by Joomla!. Design by: themza joomla 2.5 theme  Valid XHTML and CSS.