top
logo

Válasszon nyelvet

Login Form

 

 

A tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért

Az ökológia projektről

 

 

TÁMOGATÓINK

mnt-logomk-logo

 

Exspecto – Nyolcadikos diákok Szabadkán

2015. május 15-én iskolánk Ady épületének és Martonosi kirendeltségnek nyolcadikosai lehetőséget kaptak, hogy eljussanak Szabadkára az Exspecto Alapítvány által támogatott „Metamorphozis – drog” - drog prevenciós kiállításra.

A busz reggel kilenc órakor indult Magyarkanizsáról, amelynek költségét a Vöröskereszt fizette.

A tanulók három csoportra oszlottak. Minden csoportnak volt szabadideje, amit egy felügyelő tanárral tölthetett el Szabadka központjában, ahol épp sportnap volt, és számos sporttevékenységet lehetett kipróbálni, megnézni. Uzsonnázhattunk a McDonald’s-ban.

A kiállítás megtekintése két óra hosszáig tartott. Először a gyerekek a cipőjükre felvettek két darab zokni alakú anyagot, hogy a kiállítás tisztasága megmaradjon, majd megismerkedtek a kiállítás vezetőjével. Ő bevezetésként két nagy figurát mutatott, amin fehér színből egyre szürkébb, míg a másikon ennek ellentéte volt látható. Mindkettő a drogozás folyamatát szimbolizálta: a rá- és a leszokást. 5 szobára volt felosztva a kiállítás. Az első egy család nappalijaként volt berendezve. Itt riport-részleteket láthattunk, melyek volt és jelenlegi drogosokkal készültek, akik családjukról és azokról a körülményekről, érzésekről beszélnek, melyek a kábítószer fogyasztásához vezettek. A második szobába egy szekrényen át juthattak be a tanulók. Mindegyik falon ábrázolva voltak a különböző drogok ismertetőjegyei. A padló nem volt egyenletes, mintha szivacson lépkedtünk volna. Itt beszélgettek a drogok előfordulásáról, veszélyeiről, és kérdéseket is tehettek fel az érdeklődök. Ezután a tükörterem következett. A szoba minden oldalán tükrök voltak, és egy filmet lehetettet megnézni abból a szemszögből, amit egy bedrogozott ember lát. A negyedik szobában két ember életútját mesélték el, akik fiatalon belehaltak a drogfüggőségbe. Itt a földön azok a kellékek voltak eltörve, amiket a nappaliban még ép állapotukban láthattunk. Az utolsó szoba városi környezetet varázsolt a diákok elé, ahol megtudták, hogy a drogosok mindenre képesek, csak hogy pénzt kerítsenek elő az anyagra. A legutolsó helyszínen egy ember figura volt látható, ahogy magába roskad.

Tanulságos volt ez a kiállítás, és biztos vagyok benne, hogy mindenki elgondolkodott a látottakon. 

 

 
 

bottom

Powered by Joomla!. Design by: themza joomla 2.5 theme  Valid XHTML and CSS.