top
logo

Válasszon nyelvet

Login Form

 

 

A tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért

Az ökológia projektről

 

 

TÁMOGATÓINK

mnt-logomk-logo

 

Versenyfelhívás - IX. Ribár Béla emlékverseny fizikából

 

A GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében a vajdasági hagyományos általános iskolai fizikaversenyt ezúttal 2015. ápr. 4-én Horgoson rendezik meg az Október 10. Általános Iskolában…

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében kilencedik alkalommal rendezi meg a hagyományos Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaversenyt. Gondolkodtató, számításos, valamint kísérleti, kísérletelemező feladatokat oldanak meg a tanulók. A fizikatörténeti feladat témája: Déri Miksa élete és munkássága és a 130 éve megalkotott első, energia átvitelre alkalmas zárt vasmagú ("köpeny") transzformátor, valamint Öveges József élete és munkássága. A felkészüléshez szakmai segédanyagokat lehet igényelni. A diákokat 2015. április 16-ig lehet bejelenteni a vajdasági döntőre, melyre április 25-én 10 órai kezdettel kerül sor a horgosi Október 10. Általános Iskolában. A diákverseny célja a tehetséges tanulók felkutatása és felkarolása, a tehetségnevelés serkentése. A diákok könyveket, ajándékcsomagot és megfelelő oklevelet kapnak. A rendezvény egyúttal a fizikatanárok szakmai találkozója is, melynek keretében a tantervekről, a tankönyvekről, módszertani kérdésekről és a tanári továbbképzésekről lesz szó. A verseny nemzetközi jellegű, a legjobb eredményt elért tanulók a magyarországi Eötvös Loránd Fizikai Társulat által szervezett XXV. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny döntőjére jutnak el (erre 2015. májusában Győrben kerül sor a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban).

A fizikatörténeti feladat témája:

Déri Miksa élete és munkássága és a 130 éve megalkotott első, energia átvitelre alkalmas zárt vasmagú ("köpeny") transzformátor, valamint Öveges József élete és munkássága.

A felkészüléshez javasolt irodalom:

1.      http://tudosnaptar.kfki.hu/historia/

2.      http://hu.wikipedia.org/wiki/Öveges_József

3.      http://hu.wikipedia.org/wiki/Déri_Miksa

4.      http://hu.wikipedia.org/wiki/Transzformátor

5.      http://www.termeszetvilaga.hu/

6.      http://www.sztnh.gov.hu/anim/a16_bovebb.html

7.      http://www.sztnh.gov.hu/feltalalok/deri.html

 

Jelentkezni fizikatanárotoknál lehet március 16-ig!

 

 

 
 

bottom

Powered by Joomla!. Design by: themza joomla 2.5 theme  Valid XHTML and CSS.